Dry Needling

Mijn fysiotherapeut of arts zegt dat ik dry needling moet krijgen? Wat is dat?

Wat is dry-needling?

Dry Needling is een vorm van acupunctuur die snel aan populariteit wint. Het omvat het inbrengen van acupunctuurnaalden in kleine, strakke spierbundels die triggerpoints worden genoemd. Triggerpoints worden aangetroffen in strakke spierbanden en bevinden zich vaak in gebieden ver verwijderd van de pijnlijke plek.
Wanneer een naald precies op de juiste plek wordt ingebracht, is het resultaat een merkbare spiertrekking. Door mechanismen die nog niet volledig worden begrepen, kalmeert deze zogenaamde lokale spiertrekkingsreactie de verwarde elektrische signalen in de spier die de spiervezels in contractuur hielden en vermindert de concentratie van een aantal irriterende chemicaliën die aanwezig zijn in triggerpoints. Dit leidt tot onmiddellijke vermindering van lokale en afgeleide pijn en verbeterde beweging.

Is dry-needling-acupunctuur?

Volgens zowel moderne medische experts als historici is het niet onredelijk om te speculeren dat acupunctuur duizenden jaren geleden is ontwikkeld als behandeling voor wat we nu kennen als triggerpoints. Hoewel de term ‘triggerpoint’ in de jaren veertig door Dr. Janet Travell werd bedacht, beschrijft de Chinese medische literatuur al in de eerste eeuw voor Christus het fenomeen van strakke spierbanden, gevoelige knopen in spieren die distale problemen veroorzaken, en naalden als behandeling voor het probleem. Om deze en andere redenen classificeren veel experts en organisaties, waaronder de Wereldgezondheidsorganisatie, dry needling als een subtype van acupunctuur.
Al duizenden jaren behandelt de Chinese geneeskunde triggerpoints met acupunctuur. Travell begon in 1942 met het prikken van triggerpoints met injectiespuiten en injecteerde ze met procaïne. Procaïne werd later vervangen door een zoutoplossing, die later werd vervangen door ‘dry needling’ – zonder enige vloeistof in de spuit – waardoor de procedure rond was en de cirkel rond wat in wezen acupunctuur is.

Wat veroorzaakt triggerpoints?

Triggerpoints ontstaan wanneer een spier plotseling of chronisch overbelast raakt. Alle mensen hebben op zijn minst een paar triggerpoints, gezien het feit dat veel voorkomende situaties deze triggerpoints veroorzaken. Mogelijke oorzaken van triggerpoints zijn onder meer:
• Te lang een ongemakkelijke houding aanhouden
• Slechte tilgewoonten
• Het dragen van een overbeladen tas
• Slechte houding
• Heupen aanspannen om een kind te dragen
• Te lang achter een computer zitten
• Elk type repetitieve beweging
• Slecht ontworpen schoenen
• Mank lopen
• Vallen
• Autoongelukken
• Abnormale botstructuur (korte armen, het ene been is langer dan het andere, een asymmetrisch bekken, etc.)

Zijn triggerpoints een veel voorkomende oorzaak van pijn?

In hun baanbrekende leerboek over triggerpoints stellen Travell en haar co-auteur Dr. David Simons dat triggerpoints een onderdeel zijn van 93% van de pijn die in pijnklinieken wordt gezien en in 74% van de gevallen de enige oorzaak zijn. Volgens dry needling-expert Jan Dommerholt:

Myofasciale triggerpoints zijn een van de meest over het hoofd geziene en genegeerde oorzaken van acute en chronische pijn, en vormen tegelijkertijd een van de meest voorkomende pijnaandoeningen van het bewegingsapparaat.

Misschien is een deel van de reden dat triggerpoints een onderkende en onderbehandelde oorzaak van pijn zijn, dat geen enkel medisch specialisme spieren als hun domein ‘claimt’. Vrijwel elk ander orgaansysteem heeft een medische specialiteit om de disfunctie ervan te diagnosticeren en te behandelen – neurologen en neurochirurgen behandelen de hersenen en het zenuwstelsel, orthopedisten behandelen botten, nefrologen behandelen nieren, gastro-enterologen behandelen de spijsverteringsorganen, enz. Maar geen enkele medische specialiteit claimt spieren als hun belangrijkste orgaan. primair domein. Hoewel de toegenomen populariteit van dry needling voor controverse heeft gezorgd over de vraag welke professionals dit zouden moeten doen, zal er hopelijk een heel positief ding uit voortkomen: de toegenomen aandacht voor triggerpoints als oorzaak van hardnekkige, mysterieuze en voorheen ‘onbehandelbare’ pijn.

Hierom kiest u voor Itchi-go

  • Japanse acupunctuur in de stijl van Kiiko Matsumoto
  • Gediplomeerde acupuncturist
  • Persoonlijke behandeling, afgestemd op uw unieke behoeften
  • Wij hebben uitgebreide kennis van Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM)
  • Aangesloten bij Beroepsvereniging, Zhong

Navigatie

Neem contact op

Voor meer informatie, vragen of het maken van een afspraak, bel of mail:
06 431 39 217
jjc@itchi-go.nl