-
 • John Jaarsveld

 • John Jaarsveld Ooit studeerde ik Scheikunde aan de Universiteit Leiden. Toen bleek dat die studie het voor mij niet was, werd ik geconfronteerd met de vraag wat ik dan moest gaan doen.

  Op een dag las ik een boek over shiatsu uit de bibliotheek en dat fascineerde me mateloos. Er sprak een wel heel andere kijk op het leven uit; in plaats van het ultieme reduceren tot elementaire bouwstenen een wereld van holisme en intuïtie. Omdat meer dan duidelijk was dat mijn levensweg aan een flinke wending toe was, besloot ik dat ik het dan net zo goed helemaal anders kon aanpakken. Na enig zoeken vond ik een goede leraar en begaf me op het pad van shiatsu ofwel Japanse Massage.

  Het was zeker geen toeval dat ik shiatsu koos en niet een andere vorm van alternatieve geneeskunde: dat aanraking of massage gezondheid kan bevorderen is iets dat weinig mensen zullen bestrijden of ze het nu met de achterliggende theorie eens zijn of niet en shiatsu is heel aards, met weinig hocus pocus, je hoeft er niet in te geloven.

  Na mijn shiatsu-studie heb ik een diploma Chinese Voedingsleer gehaald en daarna ben ik op reis gegaan, naar Mongolië, China en Zuidoost-Azië. Teruggekomen heb ik een diploma Westerse Medische Basiskennis gehaald op HBO-Niveau.

  In 2007 ben ik afgestudeerd als acupuncturist aan de TCMA. Ik heb gemerkt dat de theoretische basis die ik bij mijn acupunctuur-opleiding meegekregen heb, een zeer welkome bijdrage was bij de meer praktische vaardigheden die ik al had.

  Tegenwoordig richt ik me op Japanse acupunctuur (Kiiko Matsumoto-stijl) als specialisatie, juist om deze reden, het samengaan van de traditionele theorie met praktische vaardigheid. Ik heb een deel van mijn opleiding in Japan gedaan, en blijf zoveel mogelijk bijleren, met name bij mijn directe leraren, waaronder Kiiko Matsumoto en David Euler ervaren acupuncturisten die ook les in acupunctuur geven op de Harvard Medical School voor artsen. Ondertussen heb ik honderden uren gestudeerd bij deze leraren en ook bij anderen. Om zo veel mogelijk van deze geweldigde geneeskunde te ontsluiten, richt ik me ook op het bestuderen van de klassieke bronnen, de Huang Di Nei Jing Su Wen, Huang Di Nei Jing Ling Shu en de Nan Jing.