Effectiviteit acupunctuur

“Kan acupunctuur helpen bij….?” is een heel veel gestelde vraag. En terecht, want je wilt weten of acupunctuur iets voor je kan doen, en of het de moeite waard is om het te proberen. Er is een hoop informatie beschikbaar op internet, en voor iedereen die op forums zegt baad te hebben gehad bij acupunctuurbehandelingen, is er wel iemand te vinden bij wie het niet werkte. Of die het helemaal niets vindt, “want het is alternatief”. En de lijst van toepassingen is eindeloos, en te mooi om waar te zijn: hoofdpijnen, prikkelbare darm syndroom, sinusitis, nervositeit, reumatische artritis, menstruatiepijnen, etc, etc.

Om eerlijk te zijn, dit soort opsommingen van klachten laat vooral zien waar acupunctuur het beste in is. Acupunctuur, in de handen van een goed opgeleide professional, behandeld je als de persoon die je bent. Dus een complete lichaam-geest, complex, met een geschiedenis, een heden en mogelijke toekomst. Je bent de optelsom van alles wat je geërfd hebt, en alles wat je met die erfenis gedaan hebt.

In de Traditionele Chinese Geneeswijzen is er een gezegde:

Verschillende ziektes, dezelfde behandeling Dezelfde ziektes, verschillende behandeling

We kijken dus naar de “wortel” (ben) en de “takken” (biao) van het probleem. De biao/takken is een metafoor voor de symptomen waarvoor je voor een behandeling komt. De ben/wortel is een metafoor voor de onderliggende processen, fysiologisch, structureel, emotioneel, die de symptomen veroorzaakt hebben.

Dus als er twee mensen met dezelfde symptomen kunnen een heel andere behandeling krijgen, omdat de individuele onbalans die de klachten veroorzaakt, een andere is. De grote kracht hiervan is dat als dit lukt, niet alleen de symptomen waarvoor de persoon komt verbeteren, maar ook andere symptomen die door dezelfde onbalans veroorzaakt werden.

Acupunctuur kan dus voor heel veel mensen wel iets betekenen. Natuurlijk zijn er symptomen die niet zo goed reageren op acupunctuur. Tinnitus, bijvoorbeeld, is heel moeilijk te behandelen. Maar, en dat is nu net het punt, een persoon die lijdt aan tinnitus, kan veel aan acupunctuur hebben, omdat de tinnitus een symptoom is van een groter probleem, dat niet alleen oorsuizen veroorzaakt. Het oorsuizen kan wel of niet verbeteren, maar misschien wel het vaak moeten plassen, de zwakke knieën, lage rugpijn en duizelingen.

En natuurlijk is daarbij ook een rol weggelegd voor de patiënt zelf. Als u bij ons komt met slaapproblemen, maar 12 koppen koffie per dag drinkt, dan zou het duidelijk moeten zijn dat we maar beperkt iets kunnen doen. Al kunnen we in zo’n geval samen kijken waarom u zoveel koffie drinkt, en of er een nieuw perspectief mogelijk is op het drinken van 12 koppen koffie per dag.

Gaat bij iedereen de symptomen waarvoor hij komt weg? Nee, helaas niet. Maar de meerderheid van de mensen ervaart een flinke verbetering. De enige manier om er achter te komen of wij iets voor u kunnen doen, is het uitproberen, en meestal merkt u zelf binnen 3 of 4 behandelingen of we iets voor u kunnen doen. En u mag natuurlijk altijd contact opnemen, om te overleggen over uw specifieke situatie.

Een voorbeeld: Stellen we ons twee patiënten voor, Jan en Marie. Beiden hebben al acht maanden lage rugpijn, met uitstraling naar het rechter been. Beiden hebben in het ziekenhuis de diagnose hernia tussen wervel L4 en L5 gekregen. Beiden zijn 45 jaar oud, maar toch heel verschillend.

Jan heeft een verleden als alcoholist, en zijn vader was dat ook. Jan is 15 kilo te zwaar, heeft last van migraine en voorhoofdsholteontstekingen. Vijf jaar geleden is hij aan een liesbreuk geopereerd. Marie heeft drie kinderen en twee miskramen gehad. Haar blinde darm is eruit gehaald toen ze 25 was, haar galblaas toen ze 35 was, en haar baarmoeder toen ze 41 was. Ze heeft diabetes en lage bloeddruk en heeft paniekaanvallen.

In termen van spieren en beweging, vanuit het gezichtspunt van de meeste moderne artsen en ook therapeuten, hebben Jan en Marie hetzelfde. Vanuit ons gezichtspunt, dat van de Traditionele Geneeswijzen, zijn de behandeling die Jan en Marie nodig hebben * compleet * anders. De acupunctuurpunten die we kiezen, de strategie, de verwachtingen, de adviezen die ze misschien meekrijgen, zijn compleet anders voor Jan en voor Marie. Als we hun medische geschiedenis en het hele verhaal niet meenemen, en een gestandaardiseerde behandeling voor lage rugpijn en ischias toepassen, dan krijgen we op zijn best matige resultaten. Als we ze behandelen als het individu dat ze zijn, hebben we een veel grotere kans optimale resultaten te krijgen. En het zal een veel betere ervaring voor ze zijn, om als individu, en niet als “geval” behandeld te worden.

Maar goed, we hebben nu eenmaal behoefte aan lijstjes met indicaties. Hier volgen een paar websites die dit hebben:

 

Hierom kiest u voor Itchi-go

  • Japanse acupunctuur in de stijl van Kiiko Matsumoto
  • Gediplomeerde acupuncturist
  • Persoonlijke behandeling, afgestemd op uw unieke behoeften
  • Wij hebben uitgebreide kennis van Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM)
  • Aangesloten bij Beroepsvereniging, Zhong

Navigatie

Neem contact op

Voor meer informatie, vragen of het maken van een afspraak, bel of mail:
06 431 39 217
jjc@itchi-go.nl