Veelgestelde vragen

Hier vindt u beknopte antwoorden op enkele van de meest voorkomende vragen over acupunctuur. Of u nu nieuw bent in de wereld van acupunctuur of al vertrouwd bent met deze eeuwenoude geneeskunde, wij hopen uw vragen te beantwoorden en u te voorzien van nuttige informatie.

/ /

Nee, u bent vrij om bij ons te komen, u heeft geen doorverwijzing nodig.

/ /

Een consult duurt gemiddeld 45 minuten, maar kan uitlopen tot ongeveer een uur.

/ /

Idealiter blijven verblijfsnaaldjes een dag of drie op de plek zitten, u kunt er gewoon mee douchen. Mochten ze ontprettig voelen, dan haalt u ze er gewoon af. Maar het is niet erg, als ze langer blijven zitten.

/ /

Het handigst is om een email te sturen naar: jjc@itchi-go.nl, of eventueel te bellen: 0643139217 (maar we zijn vaak druk bezig).

/ /

Het klinkt misschien een beetje flauw, maar u moet natuurlijk helemaal niets. We vinden het belangrijk om helder en transparant te zijn, en u zit bij Itchi-go niet vast aan een verplicht behandeltraject. Dat gezegd hebbende, is het niet altijd realistisch te verwachten dat alle klachten na één behandeling weg zullen zijn. We zijn hardwerkende ambachtslieden, geen tovenaars met magische krachten. U bent altijd van harte welkom om een keer langs te komen en uit te proberen of een behandeling met acupunctuur u bevalt. Als dat het geval is, en we voor een resultaat willen gaan, is het raadzaam dan nog drie of 4 keer te komen, om te zien of we kunnen toewerken naar een gewenst, en realistisch resultaat.

Daarin telt bijvoorbeeld mee:

 • Of het probleem acuut of chronisch is
 • Hoe lang de problemen al spelen
 • Wat de gehele medische voorgeschiedenis is (inclusief andere behandelingen die u al gehad heeft)
 • Of de dingen die de klachten verergeren vermeden kunnen worden (Zoals stress, heftige emoties, werk, houding)
 • De algemene gezondheid
 • Levensstijl (Mensen die in het algemeen goed voor zichzelf zorgen, met voldoende slaap, voldoende beweging en gezonde voeding, reageren over het algemeen beter)

Bij sommige zaken kunnen we direct al aangeven dat het een meer langdurig traject zal zijn, bijvoorbeeld bij een chronische ziekte waarbij de nadruk ligt op het verbeteren van de levenskwaliteit, zover mogelijk. We doen daarbij ons best om zo helder mogelijk te zijn. Als we denken dat behandeling weinig zijn heeft, dan zullen we dat eerlijk zeggen. En als u voldoende behandelingen heeft gehad en op een plateau bent gekomen ook.

Beloven doen we maar twee dingen: We liegen niet, en we doen ons best

Natuurlijk kunnen we ons vergissen, en kunnen we fouten maken. Maar zullen niet opzettelijk dingen zeggen waarvan we weten dat die niet waar zijn, of iemand om de tuin leiden. Uiteindelijk gaat het om uw gezondheid, en u kunt het beste bepalen of acupunctuur een waardevolle bijdrage levert aan uw gezondheid en levenskwaliteit. Van onze kant bent u van harte welkom om dit met ons te bespreken.

Zie ook: Kan acupunctuur helpen bij….?

 

/ /

Er zijn meerdere manieren om deze vraag te beantwoorden.

Wanneer iemand bijvoorbeeld pijn heeft, kan dit worden beschouwd als een blokkade in het functioneren van het lichaam. Een traditionele acupuncturist probeert met de acupunctuurnaalden de qi aan te moedigen om vrijer te stromen. We kennen allemaal wel een stripfiguur die boos is: het hoofd zwelt op en het gezicht wordt rood. Evenzo, als iemand aanhoudend boos is, wordt aangenomen dat de qi omhoog gaat. Een acupuncturist kan punten in de voeten kiezen om de qi naar beneden te brengen.

Het algemene doel is om de stroom van qi te sturen om de genezingsreactie van uw lichaam op gang te brengen en om het fysieke, emotionele en mentale evenwicht te herstellen. De behandeling is ontworpen om zowel uw hele wezen als uw symptomen te beïnvloeden, dus naarmate de aandoening die wordt behandeld verbetert, kunt u merken dat andere gezondheidsproblemen verdwijnen en u zich beter voelt.

Er zijn meerdere potentiële mechanismen en de bekendste is waarschijnlijk het vrijkomen van endorfine. Het is echter onwaarschijnlijk dat de effecten van acupunctuur kunnen worden toegeschreven aan een enkel mechanisme. Er zijn een aantal mogelijkheden waaronder (1):

 1. Perifere effecten (afgifte van adenosine en stikstofmonoxide door axonale en dorsale wortelreflexen)
 2. Spinale effecten (modulatie van sympathische tonus en motorreflexen)
 3. Modulatie van endogene aanwakkerende en remmende faciliterende systemen
 4. Het veranderen van de functionele connectiviteit van de hersenen. Activering deactivering van:

a. limbische structuren die betrokken zijn bij reacties op stress/ziekte

b. de hypothalamus hypofyse-bijnieras

c. de prefrontale en frontale cortex

 1. Herstel van de standaardmodusstatus
 2. Modulatie van parasympathische activiteit
 3. Activering van het belonings- en spiegelsysteem
 4. Modulatie van activering van het immuunsysteem
 5. Verwachting, aandacht, conditionering een extinctie van geconditioneerde reacties

Een baanbrekende studie die onlangs in Nature is gepubliceerd, toonde een mechanisme aan dat verband houdt met een specifieke acupunctuur, maar niet met een andere. Deze studie toonde aan dat de vagale-adrenale anti-inflammatoire as bij muizen werd aangedreven door de stimulatie van het punt ST36 maar niet ST25 (2). Het belang van deze studie is dat het een specifiek effect suggereert het bestaan van een acupunctuur punt. Met andere woorden, de mechanismen van acupunctuur zijn niet simpelweg algemene effecten die optreden ongeacht waar de naalden worden ingebracht.

En dan is er nog een recente studie van Clare Foley, MSc en Gerhard Litscher, MSc, PhD, MDsc, die vanuit first principles de werking van acupunctuur onderbouwen (3).

 1. Lund I, Lundeberg T. – Mechanisms of acupuncture. Acupuncture and Related Therapies 2016;4(4):26-30. doi: https://doi.org/10.1016/j.arthe.2016.12.001
 2. Liu S, Wang Z, Su Y, et al. – A neuroanatomical basis for electroacupuncture to drive the vagal-adrenal axis. Nature 2021;Oct;598(7882)(1476-4687 (Electronic)):641-45. doi: doi: 10.1038/s41586-021-04001-4
 3. Clare Foley, MSc and Gerhard Litscher, MSc, PhD, MDsc – A Biophysical Model for Cardiovascular Effects of Acupuncture—Underlying Mechanisms Based on First Principles doi: 10.1089/acu.2022.0050

/ /

Wij vragen €65,- per behandeling in de praktijk in Rijswijk, €60,- per behandeling in de praktijk in Zoetermeer. Veel aanvullende verzekeringen vergoeden hier (een deel) van.

De Open Acupunctuur Kliniek in het Vadercentrum (OAK) in Den Haag heeft als doel om acupunctuur bereikbaar te maken voor iedereen, en werkt op donatiebasis.

/ /

Geen enkele medische behandeling is helemaal zonder risico. Gelukkig zijn ernstige complicaties zeldzaam als acupunctuur wordt toegepast door een goed opgeleide behandelaar (Kim et al., 2016; Kawakita and Okada, 2014; Yamashita and Tsukayama, 2008)⁠.

Een studie van White, Hayhoe, Hart en Ernst (White et al., 2001)⁠ rapporteerde de meest voorkomende complicaties van acupunctuur als: lokale bloeding (enkele druppels, kan gemakkelijk gestopt worden met een watje), lokale pijn van voorbijgaande aard, en tijdelijke verergering van symptomen. Aangezien medeauteur Edzard Ernst een fanatieke antikwakzalver is, is de conclusie van het onderzoek, dat acupunctuur door een opgeleide therapeut een van de veiligere behandelingen is, solide te noemen.

Tegenwoordig worden uitsluitend naalden voor eenmalig gebruik toegepast, wat het risico op besmetting van een virus nagenoeg uitsluit. Meer ernstige complicaties, die gelukkig zeer zelden voorkomen, zijn een pneumothorax (klaplong) en een lokale ontsteking op de plek waar de naald gezeten heeft. Nogmaals: deze zijn zeer zeldzaam, maar laat het ons weten als u twijfelt of dit bij u van toepassing is.

Bronnen

 • Kawakita, K. and Okada, K., 2014. Acupuncture therapy: mechanism of action, efficacy, and safety: a potential intervention for psychogenic disorders? BioPsychoSocial medicine, [online] 8(1), p.4. Available at: .
 • Kim, M.-R., Shin, J.-S., Lee, J., Lee, Y.J., Ahn, Y.-J., Park, K.B., Lee, H.D., Lee, Y., Kim, S.G. and Ha, I.-H., 2016. Safety of Acupuncture and Pharmacopuncture in 80,523 Musculoskeletal Disorder Patients: A Retrospective Review of Internal Safety Inspection and Electronic Medical Records. Medicine, [online] 95(18), p.e3635. Available at: .
 • White, A., Hayhoe, S., Hart, A., Ernst, E. and BMAS and AACP. British Medical Acupuncture Society and Acupuncture Association of Chartered Physiotherapists, 2001. Survey of adverse events following acupuncture (SAFA): a prospective study of 32,000 consultations. Acupuncture in medicine : journal of the British Medical Acupuncture Society, [online] 19(2), pp.84–92. Available at: .
 • Yamashita, H. and Tsukayama, H., 2008. Safety of acupuncture practice in Japan: patient reactions, therapist negligence and error reduction strategies. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, [online] 5(4), pp.391–8. Available at: .

/ /

Acupunctuur wordt bij een breed scala aan klachten ingezet. Als het lichaam zichzelf zou kunnen genezen als het, zeg 33% efficiënter zou werken, dan is het de moeite waard om te kijken of acupunctuur dit kan helpen bereiken. Een uitgebreid antwoord vindt u hier.

/ /

Geen enkele behandelaar, therapeut of arts, kan beloven dat zijn of haar therapie of medicijn een specifieke patiënt gaat helpen. Wij dus ook niet, we doen slechts twee beloftes: We liegen niet en we doen ons best

Zie ook: Werkt het bij mij? Als we, op grond van onze training en ervaring denken dat behandeling weinig zin heeft, dan zijn we daar open over. We zullen u niet onverwacht met extra kosten voor supplementen of extra diensten opzadelen.

/ /

In de moderne alternatieve geneeskunde worden er wel eens dingen van die strekking gezegd. Maar nee, wij doen alleen traditionele Chinese geneeskunde (acupunctuur), op basis van de klassieke boeken, zoals de Huang Di Nei Jing, de Nan Jing, de Shang Han Lun en andere.

/ /

U hoeft helemaal niets, maar natuurlijk mag u uw huisarts of specialist vertellen over de acupunctuur. Graag zelfs! Steeds meer huisartsen en specialisten zien de meerwaarde van acupunctuur en Traditionele Chinese Geneeskunde in. Traditionele Chinese Geneeskunde gaat echter niet over gelijk hebben, maar over nuttig zijn voor de patiënten.

/ /

Er is geen hard verschil tussen de Japanse stijlen en de Chinese stijlen. Beide zijn gebaseerd op de klassieke Chinese bronnen, de Huang Di Nei Jing (黃帝內經), de Nan Jing (難經) en de Shang Han Lun (傷寒論). Historisch hebben de Japanse en de Chinese stijlen een licht verschillende ontwikkeling doorgemaakt, maar men gaat altijd terug naar dezelfde basis.

/ /

Moxibustion is een essentieel onderdeel van de Chinese geneeskunde waarbij gebruik wordt gemaakt van moxa, een zachte wollige substantie die wordt bereid uit Chinese bijvoetbladeren (Artemisia argyi). Bij moxibustie wordt de moxa direct op de huid geplaatst of er net boven gehouden, over specifieke acupunctuurpunten of meridianen. Het kruid wordt aangestoken en terwijl het langzaam smeult, doordringt warmte de huid en beïnvloedt het de stroom van Qi en bloed in het te behandelen gebied.

Directe moxibustie wordt vaker gebruikt voor specifieke gebieden die behandeling nodig hebben. De beoefenaar vormt de moxa tot een kleine kegel en plaatst deze direct op het lichaam voordat hij wordt aangestoken. De verlichte moxa-kegel wordt verwijderd zodra de patiënt warmte voelt.

/ /

In Nederland is er geen vergoeding voor Traditionele Chinese Geneeskunde uit de basisverzekering. Veel aanvullende verzekeringen bieden wel een vergoeding uit de post “alternatieve geneeskunde”. Wij zijn aangesloten bij de beroepsvereniging. U kunt nakijken of uw verzekering een vergoeding biedt:

Hierom kiest u voor Itchi-go

 • Japanse acupunctuur in de stijl van Kiiko Matsumoto
 • Gediplomeerde acupuncturist
 • Persoonlijke behandeling, afgestemd op uw unieke behoeften
 • Wij hebben uitgebreide kennis van Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM)
 • Aangesloten bij Beroepsvereniging, Zhong

Navigatie

Neem contact op

Voor meer informatie, vragen of het maken van een afspraak, bel of mail:
06 431 39 217
jjc@itchi-go.nl