Oncologische Acupunctuur

Acupunctuur en kanker, chemotherapie, operatie en bestraling.

Als je de diagnose kanker te horen krijgt, komt er in korte tijd veel op je af. Naast de onzekerheid en angst komt je leven van het ene op het andere moment in het teken te staan van de gevreesde ziekte, en de behandelingen daarvan:

Zowel emotioneel als fysiek is het hebben van een levensbedreigende ziekte erg zwaar. Veel mensen ervaren de periode direct na de diagnose als een trein waar ze in worden gezet, met de deuren dicht, en dat die pas na een heel behandeltraject weer open gaan. Natuurlijk wil iedereen zo min mogelijk bijwerkingen ervaren, en om dit te bereiken kan acupunctuur goed worden ingezet. Zowel tijdens de behandelingen, als na afloop daarvan heeft acupunctuur veel te bieden. Het vermindert de meest uiteenlopende klachten en helpt het immuunsysteem zo optimaal mogelijk te functioneren. Bij sommige mensen moet de behandeling worden stopgezet omdat het lichaam die niet aankan, en acupunctuur kan dan helpen om aan te sterken, waardoor de behandeling met chemo- of radiotherapie kan worden voortgezet.

Acupunctuur en oncologie

Bij een deel van de kankerpatiënten volstaat een operatie, waarbij de kwaadaardige tumor wordt verwijderd. In de meeste gevallen zal de oncoloog een of meerdere aanvullende behandelingen willen inzetten om de ziekte te bestrijden of af te remmen. Helaas gaan deze behandelingen vaak gepaard met nare bijwerkingen die ten koste gaan van de levenskwaliteit, zoals:

Acupunctuur bij chemotherapie

Chemotherapie kan nodig zijn, maar het is een zeer sterke medicatie. Vermoeidheid, misselijkheid en braken, minder eetlust, maar ook bijvoorbeeld perifere neuropathie kunnen het gevolg zijn van chemotherapie. Je kunt ernstig vermoeid raken, minder eetlust hebben en klachten krijgen van je spijsvertering. Dit kan variëren van obstipatie tot diarree en misselijkheid. Het zijn allemaal bijwerkingen die de kwaliteit van jouw leven nog verder negatief beïnvloeden, maar gelukkig kan dat ook anders en wel met behulp van acupunctuur.

Hormonen

Hormonen spelen een belangrijke rol in het in balans houden van het lichaam, en alle hormonen in het lichaam staan met elkaar in verbinding. De diagnose kanker levert veel stress op en hierdoor kan de balans onder druk komen te staan. Om te voorkomen dat je naast je ziekte extra klachten krijgt door de stress en de bijwerkingen van de behandeling, helpt het om gebruik te maken van acupunctuurbehandelingen.

Levenskwaliteit

Acupunctuur kan helpen om de levenskwaliteit te verbeteren tijdens en na de behandeling (1), (2), (3), (4). Waarschijnlijk ten overvloede, maar voor alle duidelijkheid, vermelden we hier maar dat we niet de kanker zelf behandelen, maar de patiënt met kanker. Er is veel onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om Traditionele Chinese Geneeswijzen / acupunctuur in de zetten voor kankerpatiënten. Beverley de Valois heeft een groot deel van haar carrière gewerkt voor Engelse kankerinstituten, en daarover gepubliceerd. (4), (5), (6) veel top-kankerziekenhuizen in de Verenigde Staten hebben acupuncturisten in dienst, zoals Memorial Sloan Kettering (7), en het American Society of Clinical Oncology noemde acupunctuur zelfs een van de beste behandelingen tegen pijn veroorzaakt door kanker. (8) Zelfs Ezard Ernst, professor fysiotherapie en een van de beroemdste tegenstanders van Traditionele Geneeswijzen geeft in een artikel toe dat acupunctuur waarde kan hebben voor de kankerpatiënt. (9) De lijst van endossementen is lang (9), (10).

Acupunctuur na beëindigen behandelingen

De inspanningen die geleverd worden om de ziekte te bestrijden, laten hun sporen na bij jou als patiënt. Gelukkig kan ook na het ziekteproces acupunctuur succesvol worden ingezet om lichaam en geest weer in balans te krijgen. Maak ook gebruik van de kracht van jouw eigen lijf met acupunctuur. Het vergroot de aanmaak van de hormoon serotonine, waardoor jij je rustiger zult voelen. Ook het hormoon endorfine wordt hierdoor extra aangemaakt en dat werkt pijnstillend. Gun jezelf de natuurlijke ondersteuning in deze zware periode van je leven.

John Jaarsveld heeft een opleiding “Oncology Acupuncture” afgerond bij de TCM Academy, en staat vermeld op de Verwijsgids kanker.

 

 1. https://acupuncture.org.uk/acu/articles/exploring-acupuncture-in-integrative-oncology/
 2. McDonald J, Janz S. The Acupuncture Evidence Project: A Comparative Literature Review (Revised Edition). Brisbane: Australian Acupuncture and Chinese Medicine Association Ltd; 2017. https://www.acupuncture.org.au/resources/publications/the-acupuncture-evidence-project
 3. http://willempinksterboer.com/alternatieve-geneeswijzen-kanker/
 4. https://researchgate.net/profile/Beverley_De_Valois/publications
 5. https://beverleydevalois.com/
 6. https://uk.singingdragon.com/products/acupuncture-and-cancer-survivorship
 7. https://mskcc.org/cancer-care/patient-education/acupuncture
 8. https://old-prod.asco.org/sites/new-www.asco.org/files/content-files/practice-patients/documents/2022-Integrative-Pain-Management-Slides.pdf
 9. http://sciencedirect.com/science/article/pii/S1743919109001150
 10. https://kanker.nl/gevolgen-van-kanker/complementaire-zorg-aanvullende-zorg-bij-kanker/aanvullende-behandelingen/acupunctuur-bij-kanker
 11. http://cancerresearchuk.org/about-cancer/cancers-in-general/treatment/complementary-alternative/therapies/acupuncture
 12. https://cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/patient/acupuncture-pdq

Oncology Acupuncture Certificate

Hierom kiest u voor Itchi-go

 • Japanse acupunctuur in de stijl van Kiiko Matsumoto
 • Gediplomeerde acupuncturist
 • Persoonlijke behandeling, afgestemd op uw unieke behoeften
 • Wij hebben uitgebreide kennis van Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM)
 • Aangesloten bij Beroepsvereniging, Zhong

Navigatie

Neem contact op

Voor meer informatie, vragen of het maken van een afspraak, bel of mail:
06 431 39 217
jjc@itchi-go.nl