Traditionele Chinese geneeswijzen

In het Westen is Traditional Chinese Medicine (TCM) vooral bekend via de acupunctuur. Het lijkt bijna magie, zoals een paar kleine naaldjes in je lichaam verschillende processen kunnen beïnvloeden. In feite is acupunctuur maar een van de vele geneesmethodes uit de Traditionele Chinese geneeswijzen. De TCM is gebaseerd op een complete visie op mens en omgeving, en hoe die met elkaar reageren. Een acupuncturist hoeft dan ook niet alleen naalden te zetten, maar kan ook andere methodes gebruiken om het doel te bereiken: een persoon die vrij en gelukkig is en op een natuurlijke manier kan handelen. Hij kan kruiden voorschrijven, als hij daarin bekwaam is, masseren of lifestyle-advies geven. De TCM heeft zoveel facetten gekregen in haar lange historie, dat het onmogelijk is voor een persoon om alle methodes en toepassingen te beheersen. Gelukkig is dat niet zo erg, want in de Chinese filosofie gaan we er namelijk van uit dat iets nooit één oorzaak of één gevolg heeft.

Je zou bijvoorbeeld de acupunctuurpunten kunnen prikken die de eetlust stimuleren en de smaakbeleving. Hierdoor zal iemand beter gaan eten, en zich rustiger voelen, en meer voldaan. Het kan net zo functioneel zijn om met iemand een dieet door te nemen, en te benadrukken dat hij met aandacht en rust moet koken en eten. Doordat het eten van betere kwaliteit wordt en het met meer rust gegeten wordt, worden meer voedingsstoffen opgenomen en smaakt het hem beter. Een derde mogelijke methode is om te ontspannen en voldoening te geven met massage, waardoor het lichaam vanzelf behoefte krijgt aan beter voedsel.

De gebruikte methode

De gebruikte methode is dus slechts een ingang, om de verbetering in gang te zetten. Een prachtig aspect van de TCM is ook dat het ene het andere goed kan aanvullen. Een shiatsu-massage, een aantal oefeningen doen en het dieet verbeteren kan tot een veel beter effect leiden dan ieder van de behandelingen op zich.

TCM als “Wondermiddel”

Een probleem bij beter begrip van de TCM is ook dat we haar methodes op een Westerse manier proberen te gebruiken, en dan het liefst als “Wondermiddel”. Helpt Acupunctuur bij reuma? Kan een Chinese kruidenformule kanker genezen?

Ten eerste is de kans dat er ooit een wondermiddel wordt gevonden tegen ernstige, ver gevorderde ziektes erg klein. Ten tweede behandelt een TCM-therapeut geen westerse diagnoses, maar qi-disharmonieën. Een van de belangrijkste dingen die TCM aan de westerse mens te bieden heeft is dan ook zeker niet een andere (nu nog nieuwere) therapie tegen ziekte X. Wel biedt het de mens een goed kader, een manier om over zichzelf na te denken en te besluiten wat hij met zijn leven wil, en hoe dat te bereiken.

Hierom kiest u voor Itchi-go

  • Japanse acupunctuur in de stijl van Kiiko Matsumoto
  • Gediplomeerde acupuncturist
  • Persoonlijke behandeling, afgestemd op uw unieke behoeften
  • Wij hebben uitgebreide kennis van Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM)
  • Aangesloten bij Beroepsvereniging, Zhong

Navigatie

Neem contact op

Voor meer informatie, vragen of het maken van een afspraak, bel of mail:
06 431 39 217
jjc@itchi-go.nl