Over acupunctuur

Er wordt wel gezegd dat acupunctuur in Nederland een van de meest gebruikte “alternatieve geneeswijzen” is.

In feite is acupunctuur op zich geen geneeswijze, maar een belangrijke methode binnen de Traditionele Chinese Geneeswijzen (Traditional Chinese Medicine, of TCM). De werking berust op de gedachte van de TCM dat in natuurlijke toestand een mens één geheel is en dat ziekte voortkomt uit het niet meer één geheel zijn. Een deel van de lichaamgeest is niet meer juist verbonden met de rest.

Technieken en Effecten

Door middel van de subtiele prikkeling van de naalden wordt de verbinding weer tot stand gebracht en komt de communicatie op gang. Door de lange geschiedenis van de TCM zijn er heel veel gegevens over waar bij welke symptomen de verstoring hersteld kan worden. Acupunctuur is, zeker in Japan, nauw verbonden met de massagetraditie. Met een naald kun je langer en preciezer op een plaats de prikkeling geven. Maar er is meer afstand tussen de therapeut en de patiënt, en met handen zijn manipulaties mogelijk die niet lukken met alleen naalden.

Een woord dat vaak genoemd wordt in verband met Chinese Geneeskunde is qi. Het wordt vaak vertaald met adem of energie, maar het zou beter zijn om verbondenheid te gebruiken. De hand is verbonden met de pols, de pols met de onderarm, de onderarm met de schouder, de schouder met de nek en de romp, waar de meeste organen liggen. Daarom kan een acupunctuurpunt in de hand invloed kan hebben op de qi in de romp. De verbondenheid van het lichaam stopt daar natuurlijk niet, de romp is verbonden met de benen, en zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat polsklachten reageren op een behandeling van de benen. En ook daar stopt de verbondenheid niet.

Het doel van Chinese Geneeskunde

Een mens is, door middel van een eindeloze keten van oorzaken en gevolgen, uiteindelijk verbonden met het hele universum. Het ultieme doel van de Chinese Geneeskunde is dan ook die eenheid te herstellen. De door acupuncturisten gebruikte naaldjes zijn vele malen dunner dan de in het Westen bekende injectienaalden, de meeste mensen ervaren het inbrengen dan ook niet als pijnlijk.

Hierom kiest u voor Itchi-go

  • Japanse acupunctuur in de stijl van Kiiko Matsumoto
  • Gediplomeerde acupuncturist
  • Persoonlijke behandeling, afgestemd op uw unieke behoeften
  • Wij hebben uitgebreide kennis van Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM)
  • Aangesloten bij Beroepsvereniging, Zhong

Navigatie

Neem contact op

Voor meer informatie, vragen of het maken van een afspraak, bel of mail:
06 431 39 217
jjc@itchi-go.nl