Lage rugpijn: een Evidence-based aanpak

Zie ook: “kan acupunctuur helpen bij….?

Veel Nederlanders hebben last van lage rugpijn. Dit kan acuut zijn, en er opeens inschieten, of chronisch zijn, en lang aanhouden. Als de oorzaak een ongeval is, is het meestal wel duidelijk wat er aan de hand is, maar in andere gevallen kan het lastig zijn om te bepalen wat er moet gebeuren.

Vaak wordt er naar pijnstillers gegrepen, zoals paracetamol, en bij langdurige klachten is er fysiotherapie. Een recent groot onderzoek van het Engelse National Institute for Excellence in Care (NICE), dat artsen, ziekenhuizen en ziektekostenverzekeraars adviseert, nam de behandelingen voor lage rugpijn onder de loep. Voor paracetamol werd er geen bewijs gevonden dat het bij lage rugpijn beter werkt dan een placebo. Pure inbeelding dus, en de NICE richtlijnen raden dit dan ook niet meer aan.. Ook de wetenschappers van het Cochrane instituut, die overzichtsrapporten maken van wetenschappelijk onderzoek, komen tot dezelfde conclusie. (1) Bij “Non-Steroid Anti Inflamatory Drugs” (NSAID), zoals ibuprofin werd wel een effect gevonden. Deze kunnen echter ernstige bijwerkingen hebben, iets wat vaak vergeten wordt omdat ze in de vrije verkoop te verkrijgen zijn.

De behandeling die bij de NICE-onderzoeken als beste uit de bus kwam was acupunctuur. Acupunctuur was de enige therapie waarbij aangetoond werd dat die zowel de pijn verminderde, de functie verbeterde en de levenskwaliteit verhoogde. (2), (3) Wellicht komt dit als een verrassing voor mensen die nog denken dat acupunctuur een soort alternatieve therapie is. Maar de eisen voor een goed opgeleide acupuncturist behelzen onder andere een acupunctuurdiploma op minimaal HBO niveau,  kennis van de Moderne Industriële Geneeskunde en jaarlijkse bijscholingen. Acupuncturist word je niet zomaar, in tegenstelling tot bijvoorbeeld dry-needling-therapeut, wat iederen zonder opleiding mag toepassen. Ook een studie van de Amerikaanse overheid in opdracht van het Agency for Healthcare Research and Quality (AHRQ) (3) kwam acupunctuur als op één na beste uit de bus, net na zeer zware pijnstillers. (4) Voor het American College of Physicians (ACP) genoeg reden om acupunctuur, bij acute en bij chronische lage rugpijn, als eerste keus aan te bevelen. (5)

Gek genoeg durfde de NICE commissie die stap niet te nemen, ondanks dat haar eigen onderzoeken glashelder waren: acupunctuur werkt, je hoeft er niet in te geloven, en is een van de meest effectieve behandelingen. NICE kreeg harde kritiek te verduren voor het feit dat acupunctuur niet in de standaardrichtlijnen is opgenomen, onder andere van Mel Hopper (6), (7), (2) en Mark Bovey (9).
Bij een acupuncturist kunt u zonder doorverwijzing terecht.

 1. http://cochrane.org/CD012230/BACK_paracetamol-low-back-pain
 2. https://essays.synthesishealth.co/the-nice-low-back-pain-guidelines-a-big-misunderstanding/
 3. https://www.acunow.org/uploads/1/1/8/6/118615065/anfwhitepaper2016.pdf
 4. http://ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK350276/
 5. https://acunow.org/chronic-low-back-pain.html
 6. http://annals.org/aim/article/2603228/noninvasive-treatments-acute-subacute-chronic-low-back-pain-clinical-practice
 7. https://youtube.com/watch?v=0lCMQNdKvmg
 8. http://bmj.com/content/356/bmj.i6748/rr-3
 9. http://bmj.com/content/356/bmj.i6748/rr-7

Hierom kiest u voor Itchi-go

 • Japanse acupunctuur in de stijl van Kiiko Matsumoto
 • Gediplomeerde acupuncturist
 • Persoonlijke behandeling, afgestemd op uw unieke behoeften
 • Wij hebben uitgebreide kennis van Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM)
 • Aangesloten bij Beroepsvereniging, Zhong

Navigatie

Neem contact op

Voor meer informatie, vragen of het maken van een afspraak, bel of mail:
06 431 39 217
jjc@itchi-go.nl